Audio/Visual Electronics Wired up? Everyone's got some sort of electrical modification... let's hear about it here.

Firewall opening to run amp cable

  #1  
Old 03-27-2011, 06:03 PM
Thread Starter
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Default Firewall opening to run amp cable

Does anyone know of any openings already or reconmendations to run a 4 guage cable to the battery for my amp. If someone has pictures also that would be great. I have heard that it may be best to run it thru the steering wheel column where it goes under the dash.

Thanks,
 
  #2  
Old 03-27-2011, 07:11 PM
keep_hope_alive's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2009
Location: Quad Cities, IL
Posts: 3,207
Default

Need year of car.

Typically our accords have a grommet above the gas pedal, you need to peel the factory sound barrier back. Steeetwires makes a nice grommet.

My build log has plenty of wiring pics.
 
  #3  
Old 03-27-2011, 10:41 PM
Senior Member Stereo Guru..Almost A Mod :)
Join Date: Feb 2011
Location: louisiana
Posts: 862
Default

if it is a 7 gen you can pull your kicker panel on the driver side. there is a large grommet right there where all the stock power comes into the car. you can just come in right there and it is a straight short shot to the battery.
 
  #4  
Old 03-28-2011, 08:52 PM
Thread Starter
Join Date: Mar 2011
Posts: 3
Default

Thanks. Its a 2010 Accord if that helps. Alos, is there any suggestion for pulling up the trim(where the bottom of the door sits on) to run the cable from the back seat to the glove box area. How is that removed and it seems very hard to lift and I dont want to break anything.
 
  #5  
Old 03-28-2011, 10:13 PM
Senior Member Stereo Guru..Almost A Mod :)
Join Date: Feb 2011
Location: louisiana
Posts: 862
Default

if it is a 2010 it is an 8th gen. i have a 7th. my trim you just pull up. it clips in there.
 
  #6  
Old 03-29-2011, 12:56 PM
keep_hope_alive's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2009
Location: Quad Cities, IL
Posts: 3,207
Default

i remove seats and pull back carpet to route wires along the floor - protected in split loom or tech flex. it's the correct and safest way to do it - the way OEM would.
 
  #7  
Old 03-29-2011, 09:41 PM
Senior Member Stereo Guru..Almost A Mod :)
Join Date: Feb 2011
Location: louisiana
Posts: 862
Default

all the manufacturers power in my car is run under the paneling. there is a deep well where it is run. i ran my power right on top of the stock, heavily insulated factory wiring.
 
  #8  
Old 03-30-2011, 08:39 AM
keep_hope_alive's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2009
Location: Quad Cities, IL
Posts: 3,207
Default

depends on the size of wire. that cavity may be to small for the wires you're running. i like loom on power wire, which increased diameter. if anyone has pics of routing power wire along the sills, please post it!

i went to the corner of the floor, there are holes in the seat rails in a 6th gen

this was a few years ago (when I had less wire)
Name:  accordwiring042608014.jpg
Views: 365
Size:  69.0 KB

Name:  accordwiring042608015.jpg
Views: 357
Size:  77.7 KB

then up the outside
Name:  accordwiring042608018.jpg
Views: 372
Size:  76.5 KB

signal was down the center
http://i38.photobucket.com/albums/e128/phat_funky_beats/accord/042608%20wiring/accordwiring042608023.jpg[/img]

fans out for height
Name:  accordwiring042608026.jpg
Views: 420
Size:  79.2 KB

then wrapped with felt and taped (to keep it quiet)
Name:  accordwiring042608027.jpg
Views: 355
Size:  70.7 KB

speaker wires same on opposite side
Name:  accordwiring042608010.jpg
Views: 371
Size:  51.8 KB
 
  #9  
Old 03-30-2011, 08:45 AM
keep_hope_alive's Avatar
Super Moderator
Join Date: Dec 2009
Location: Quad Cities, IL
Posts: 3,207
Default

then i added more wires to the mix

Name:  processorcontrolwiring011.jpg
Views: 386
Size:  77.4 KB

all processor and signal cables go high, same as before. all wires are in split loom except one Ai-Net cable has tech flex. the RUX-C701 control cable travels up the C-pillar.
Name:  processorcontrolwiring017.jpg
Views: 351
Size:  66.3 KB

more aluminum foil tape to secure the wires. this stuff really works great.
Name:  processorcontrolwiring015.jpg
Views: 364
Size:  74.9 KB

speaker wires come in low, same as before. what i did improve on was the wires' proximity to factory side panels. i had an issue with my two rear sill panels due to the excessive wiring. that problem is solved now.
Name:  processorcontrolwiring010.jpg
Views: 358
Size:  78.6 KB

we split the wires to clear the factory mounts and bolts.
Name:  processorcontrolwiring020.jpg
Views: 380
Size:  82.5 KB

they route on the floor (rear passenger side still needs deadening, i'll just do that when i do my second skin install
Name:  processorcontrolwiring021.jpg
Views: 517
Size:  88.5 KB

the wire is coiled up. the lengths are perfect and the routing is away from the center console (which solves some previous problems. the path is where the factory air duct used to be, so i know there is ample space
Name:  processorcontrolwiring022.jpg
Views: 371
Size:  98.2 KB
 
  #10  
Old 03-30-2011, 09:16 AM
Senior Member Stereo Guru..Almost A Mod :)
Join Date: Feb 2011
Location: louisiana
Posts: 862
Default

i will post my run it is not nearly as big or as many as that.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Firewall opening to run amp cable


Advertising

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.