Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

Swap, or Turbo?

  #1  
Old 04-28-2009, 12:47 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: vancouver
Posts: 29
Default Swap, or Turbo?

in my accord EX is a nice little 2.2L sohc non vtec (f22b2) now im an aprentice mechanic and was looking at a f231a1.... is there a manual transmission that fits on that engine>? and do you think there are engine swap kits? or should i head to my local machine shop and try and make something? and if thats the case it would prolly just be easier to boost my current engine no? but that brings me to if im gunna boost it, is there a manual tanny that will bolt onto the f22b2 or was that angine JUST for autos?
Any words of wisdom are much apreciated
 
  #2  
Old 04-28-2009, 10:05 AM
Senior Member
Join Date: May 2008
Location: Poland, OH 44514
Posts: 393
Default

Personally i would just swap in an H22. its pretty straight forward, makes lots of power, and has a big aftermarket. i would if i had the money :/. anyway search the forum for it and try googling h22 swap. theres a lot of info out there to help you. cheers
 
  #3  
Old 04-28-2009, 10:13 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: vancouver
Posts: 29
Default

sigh lol, but everyone has an H22.... i like the f-series heads, because they have extreemly good flow characteristics. The power side of things i dont think there is that much of a difference. And are there any engines that would be an easy swap with larger displacement than 2.2L ?? what about a V6 swap? hmmmm
 
  #4  
Old 04-28-2009, 10:18 PM
live2rice's Avatar
Super Moderator
Join Date: Oct 2006
Location: Alaska
Posts: 8,713
Default

No to the V6 swap.
 
  #5  
Old 04-28-2009, 10:21 PM
cjdm98's Avatar
Been Around A Long Time Member
Join Date: Jul 2008
Location: Miami,FL
Posts: 2,452
Default

The V6(c27a) only comes in Auto, and has absolutely no aftermarket support.
 
  #6  
Old 04-28-2009, 10:25 PM
live2rice's Avatar
Super Moderator
Join Date: Oct 2006
Location: Alaska
Posts: 8,713
Default

and wont fit
 
  #7  
Old 04-28-2009, 10:27 PM
cjdm98's Avatar
Been Around A Long Time Member
Join Date: Jul 2008
Location: Miami,FL
Posts: 2,452
Default

Originally Posted by live2rice View Post
and wont fit
Word.

The v6 models are longer. So there goes your v6 hopes.
 
  #8  
Old 04-28-2009, 10:33 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: vancouver
Posts: 29
Default

ouch, lol i was hopen the chassi would be the same for the 4 cyl and v6 but i dont think the v6 came in a 4 door.... oh well :P
 
  #9  
Old 04-28-2009, 10:38 PM
live2rice's Avatar
Super Moderator
Join Date: Oct 2006
Location: Alaska
Posts: 8,713
Default

Well the 2dr/4dr chassis are the same, its that the V6 version is either a little bit longer or a little bit wider I can never remember.
 
  #10  
Old 04-28-2009, 10:43 PM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2009
Location: vancouver
Posts: 29
Default

different front suspension, and rear suspension.... prolly a lotta other stuff too :P i know that there are some civic v6 swaps popping up. i think im just gunna try a manual trannsmission that can bolt onto the F22B2 block.
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Swap, or Turbo?


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.