Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

99 Accord v6 Crazy ECM?

  #1  
Old 02-06-2017, 11:21 PM
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 6
Default 99 Accord v6 Crazy ECM?

Hi All, craziest thing on my 99 Accord EXV6. It will only run if my code reader CABLE is plugged to the OBD plug. Not the code reader itself, just the cable. Cranks and runs fine, dies when I unplug the cable. If I unplug cable while off, it will not start. If i turn ignition to ON position without cable, it makes a weird clicking noise. As long as the cable is in, with or without the reader doesn't matter, it runs fine. WHAT THE HECK? HELP!
 
  #2  
Old 02-10-2017, 06:32 AM
poorman212's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2010
Location: Youngsville, NC
Posts: 11,818
Default

What work has been done to the car recently? This usually happens when there is a bad ground to the PCM (G101, is the main ground for the PCM).
 
  #3  
Old 02-10-2017, 10:01 AM
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by poorman212 View Post
What work has been done to the car recently? This usually happens when there is a bad ground to the PCM (G101, is the main ground for the PCM).
Thanks Poorman. The alternator was changed about 2 months before this started. And a new stereo head was installed about a year before this symptom started. I guess i should pull the bezel and start looking to see if all the grounds in there are tight. It's there a way to track just G101?
 
  #4  
Old 02-10-2017, 09:31 PM
poorman212's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2010
Location: Youngsville, NC
Posts: 11,818
Default

G101 on the v6's is a bit hard for me to describe - never personally put my eyes/hands on it. Plus if no one have been around the engine bay - It would seem the issue is not with G101 as it is on the drivers side of the engine around the throttle body area.

Based upon the new head unit, yes I would look around in that area to start.
 
  #5  
Old 02-15-2017, 02:56 PM
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by poorman212 View Post
G101 on the v6's is a bit hard for me to describe - never personally put my eyes/hands on it. Plus if no one have been around the engine bay - It would seem the issue is not with G101 as it is on the drivers side of the engine around the throttle body area.

Based upon the new head unit, yes I would look around in that area to start.
I finally got time to search some pics...yeah, it would be difficult to see if you didn't know where to look. It's under the radiator hoses at the engine block, below the throttle body. I found mine, and it was about 4 turns loose. It appears the egr valve is also grounded in there, which makes sense since I've had a stubborn egr code that comes and goes.

I was able to tighten it with my 10mm socket with an extension. Didn't have to remove anything to do it, but it is moderately obscure so there was a bit of finger-feeling to guide the wrench onto it. I'll know this afternoon if it solved all my problems. Thanks a ton poorman212!
 
  #6  
Old 02-15-2017, 03:34 PM
JimBlake's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2006
Location: Wisconsin
Posts: 17,367
Default

Were you able to see it? Sometimes the wires & ring-terminal are corroded, which adds to the problem.
 
  #7  
Old 02-15-2017, 04:14 PM
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by JimBlake View Post
Were you able to see it? Sometimes the wires & ring-terminal are corroded, which adds to the problem.
I could barely see it. I did not take the time to pull it all the way off and clean the Rings really well. I wanted to make sure it was not going to give me more issues. This weekend, I plan on pulling it back off and cleaning the terminal rings along with some other maintenance items I will be doing.
 
  #8  
Old 02-17-2017, 05:55 PM
poorman212's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2010
Location: Youngsville, NC
Posts: 11,818
Default

So since you go it tight has the car been acting better?

If you could I would love to see a pic of it, the one in the service manual for the v6 is very vague and hard to describe to someone so an actual pic would be nice
 
Attached Thumbnails 99 Accord v6 Crazy ECM?-6th-gen-6-cyl-g101.jpg  
  #9  
Old 02-19-2017, 01:07 PM
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by poorman212 View Post
So since you go it tight has the car been acting better?

If you could I would love to see a pic of it, the one in the service manual for the v6 is very vague and hard to describe to someone so an actual pic would be nice
Yep! Seems to have solved my problem.
I got a few good pics. Now if i can figure out how to post them. Give me few.
 
  #10  
Old 02-19-2017, 01:37 PM
Thread Starter
Join Date: Feb 2017
Posts: 6
Default

Originally Posted by poorman212 View Post
So since you go it tight has the car been acting better?

If you could I would love to see a pic of it, the one in the service manual for the v6 is very vague and hard to describe to someone so an actual pic would be nice
Pictures...
 
Attached Thumbnails 99 Accord v6 Crazy ECM?-20170219_123855.jpg   99 Accord v6 Crazy ECM?-20170219_123728.jpg   99 Accord v6 Crazy ECM?-20170219_123653.jpg  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 99 Accord v6 Crazy ECM?


Advertising

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.