Go Back  Honda Accord Forum - Honda Accord Enthusiast Forums > Your Ride > Engine & Internal
Reload this Page >

HELP PLS - Did timing belt - now engine is not smooth at idle/under power

Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

HELP PLS - Did timing belt - now engine is not smooth at idle/under power

  #1  
Old 08-25-2007, 10:58 AM
Thread Starter
Join Date: Jan 2007
Location: San Jose, CA 95122
Posts: 5
Default HELP PLS - Did timing belt - now engine is not smooth at idle/under power

Hi, I am new to this forum. I have been reading and did my searches and am sure this has probably been discussed somewhere but I couldn't find it. I have a 2001 Honda Accord EX 4CYL that I changed the timing belt myself about a month ago, now my engine has a few problems specified below.
* At idle, I notice a vibration coming from the engine. Its on and off/comes and goes. Feels like the idle was too low at times. I thought it was the TPS but its not. If I rev a bit, the vibration goes away.
* When driving, I noticed if I pree the clutch (Sometimes I let the car coast as I approach a drive way) the car dies and of course when I let clutch go again engine keeps going again. (This only happens sometimes but when it doesnt happen, it shoud feels like it wants to die).
* Car is UNDER Power from take off to maybe 2500RPM then it feels normal.
Me and my co-worker who does work on cars all the time thinks that Timing is off. I know for a fact that one of the lines on one of the pulleys where the balancer belt goes was not alligned, but because I could not put the belt without that staying right where I left it. What does the balancer belt do? From looking at the Crankshaft Pulley and Timing gear now, they all line up fine. I am just trying to make sure if its the timing then I will take the time to redo it. Has anyone on the forum had this problem? I am just trying to make sure I don't take all that apart to find out it was something very simple.

Thank you!

 
  #2  
Old 08-25-2007, 11:18 AM
Senior Member
Join Date: Feb 2006
Location: Montana
Posts: 6,290
Default RE: HELP PLS - Did timing belt - now engine is not smooth at idle/under power

I would agree that it sounds like a timing issue, have you use a timing light to check it? Pull off the upper timing belt cover and make sure that it all lines up, if it doesn't then it's not going to work right...
 
  #3  
Old 08-25-2007, 07:29 PM
Thread Starter
Join Date: Jan 2007
Location: San Jose, CA 95122
Posts: 5
Default RE: HELP PLS - Did timing belt - now engine is not smooth at idle/under power

I have not used a timing light yet. I do know the cam gear and crank shaft pulley line up.
I will have to check the timing with the light and see.

 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
joeyduguay
General Tech Help
4
07-24-2014 11:45 AM
Gordon
General Tech Help
7
10-21-2010 09:51 AM
tweakinreaper
General Tech Help
4
01-09-2010 06:30 PM
rle85048
General Tech Help
6
08-21-2009 07:04 AM
Brig
General Tech Help
4
01-10-2008 06:24 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: HELP PLS - Did timing belt - now engine is not smooth at idle/under power


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.