Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

Accord 2.0 2003 VTEC ex camshaft

  #1  
Old 08-19-2015, 11:11 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Location: Suffolk. Great Britain
Posts: 37
Default Accord 2.0 2003 VTEC ex camshaft

Hi all.
I just decided to carry out a service on my new 2003 accord tourer and also check valve clearances so I started doing the valves first while engine was cold I took the cam cover of and found one cam lobe has started breaking up, the hardened surface is peeling off
At the moment I am having a bit of a battle with the warranty company as to what they consider to be (worn out or breaking down) I am saying the cam is failing. Anyway if the worst comes to it I may have to carry out the work myself. So any info would be greatly appreciated. Has anybody come across this problem on Honda cams before?
 
  #2  
Old 08-19-2015, 03:23 PM
JimBlake's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2006
Location: Wisconsin
Posts: 17,449
Default

Spalling of the surface sure seems like it wouldn't be "wear". To me, "wear" would have to be more like a uniform polishing appearance.

Has the warranty company actually looked at the camshaft yet? Got a photo?
 
  #3  
Old 08-20-2015, 06:12 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Location: Suffolk. Great Britain
Posts: 37
Default Camshaft breaking peeling

Hi again
I will try and send a picture of the bad cam lobe I am not sure how to send a picture. As I can't retrieve a picture from my tablet. Do I have to take a picture and add it as an attachment.? Is there no way of just downloading it straight from my gallery?
 
  #4  
Old 08-20-2015, 10:51 AM
JimBlake's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2006
Location: Wisconsin
Posts: 17,449
Default

Click the button "Go Advanced".
There's a section with additional options.
Click "Manage Attachments".
That should open a popup window where you can browse to the photos & attach them.
(Not having a tablet, I don't know where you have to browse to find the gallery)
 
  #5  
Old 08-24-2015, 07:53 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Location: Suffolk. Great Britain
Posts: 37
Default

I am going to attempt to show a PIC of my poor camshaft. Worn or what???
 
Attached Thumbnails Accord 2.0 2003 VTEC ex camshaft-img_20150819_095356.jpg   Accord 2.0 2003 VTEC ex camshaft-img_20150819_095339.jpg  
  #6  
Old 08-24-2015, 09:00 AM
shipo's Avatar
Super Moderator
Join Date: Aug 2012
Location: Southern New Hampshire
Posts: 2,506
Default

Beyond worn; more like toast. Time for a new cam and cam followers.
 
  #7  
Old 08-24-2015, 11:21 AM
TexasHonda's Avatar
Super Moderator : And A Texan
Join Date: Feb 2007
Location: Katy, TX
Posts: 9,651
Default

Lack of oil lube is most likely reason for wear. Suggest carefully checking that oil is being delivered through galleries to top of the cylinder head. You may need to start engine w/ valve cover removed.

good luck
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
snoopy4369
General Tech Help
35
02-27-2015 07:30 PM
bossie
General Tech Help
6
09-18-2013 06:02 PM
kris_loehr
General Tech Help
3
12-19-2008 07:20 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Accord 2.0 2003 VTEC ex camshaft


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.