Engine & Internal Chat about beefing up your engine's insides here.

P0141 on Accord 4cyls 2003

  #1  
Old 10-12-2009, 02:34 PM
Newest Of Newbies
Thread Starter
Join Date: Mar 2009
Location: Raleigh NC
Posts: 32
Default P0141 on Accord 4cyls 2003

I recently got the service engine light on my 2003 Honda accord 4cyl which has 80k miles on it. The displayed code is P0141 which refers to the downstream O2 sensor. By downstream I understand that it is the o2 sensor post cat. I guess I can start my replacing the O2 sensor but I wanted to know first if it a common issue with the Accord. Does that mean I have a problem with my cat converter or is it just a matter of replacing the O2 sensor?
Thanks for any info you guys may give me on this
 
  #2  
Old 10-12-2009, 03:29 PM
JimBlake's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2006
Location: Wisconsin
Posts: 17,502
Default

That's specifically for the pre-heater for that sensor. So it's not really a bad signal from the sensor, and shouldn't be anything wrong with the cat itself.

To unplug the sensor, I think you might have to go under the right-front seat & peel back some carpeting. Look for 2 same-color (black?) wires going to the sensor (not the wiring harness). Get your multi-meter & measure resistance between them. I think it should be 10 to 40 ohms, but usually a failed heater will be open-circuit.

If the heater resistance is OK, measure voltage across the corresponding wires coming from the harness. Key on, they should have battery voltage between them.
 
  #3  
Old 10-12-2009, 06:14 PM
Newest Of Newbies
Thread Starter
Join Date: Mar 2009
Location: Raleigh NC
Posts: 32
Default

Thanks Jim. Yes I found out that the sensor wire goes through an opening in the floor under the seat. Is the preheater a separate component from the sensor itself?
 
  #4  
Old 10-13-2009, 07:22 AM
JimBlake's Avatar
Super Moderator
Join Date: May 2006
Location: Wisconsin
Posts: 17,502
Default

No, it's electrically separate but physically built in. If the heater is open, you need the whole sensor.

When you're testing, the 2 heater leads (to the sensor) should have resistance between the 2, but they should have NO continuity to ground.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
anticrom
General Tech Help
8
08-03-2013 10:20 AM
SirJohnIII
General Tech Help
2
11-22-2010 09:26 AM
rahulvasudeva
Engine & Internal
1
09-14-2009 10:38 AM
amanb
General Tech Help
6
12-14-2008 07:14 AM
22R
General Tech Help
2
12-12-2008 06:28 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: P0141 on Accord 4cyls 2003


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.